התמכרות כוללת טווח רחב של עניינים בהם סקס, סמים, אלכוהול, הימורים, שופינג, פורנו, משחקי מחשב, טלפון ועוד…
התקשורת מדברת על התמכרות כ'מגיפה השקטה' של ישראל. מסתבר כי ההתמכרות בישראל חוצה מגדרים, גילאים, מעמדות סוציו־אקונומיים ומגזרים, ואין אוכלוסייה בישראל שלא מושפעת מהתופעה.
מהם מימדי תופעת ההתמכרות בישראל?
מחקר שהתפרסם בשנה האחרונה (2020) על ידי המרכז הישראלי להתמכרויות מצא כי:
- 500 אלף ישראלים סובלים מהתמכרויות;
- אחד מכל עשרה ישראלים בוגרים מהאוכלוסייה היהודית סובל מהתמכרות;
- השימוש בחומרים ממכרים אינו נחלתו הבלעדית של מעמד סוציו־אקונומי מסוים, רמת השכלה או מגדר;
- התמכרות מהווה את אחת הבעיות הבריאותיות השכיחות בישראל;
המחקר הבדיל בין התמכרות לחומרים לעומת התמכרות התנהגותית ומצא כי סה"כ 11.2% סובלים מהתמכרות לחומרים ו/או התמכרות התנהגותית מהם:
- 4.7% סובלים מהתמכרות לאלכוהול, סמים או תרופות מרשם;
- 7.9% סובלים מהתמכרות התנהגותית;
המחקר הבחין בין שימוש מזיק בריאותית בחומרים, לבין התמכרות קלינית או התנהגות באופן לא נורמטיבי.
- מתוך אוכלוסיית המבוגרים הצעירים (גילאי 18 עד 20),18% סובלים משימוש מזיק באלכוהול;
- מתוך אוכלוסיית הנשים שמעל גיל 60, 13% סובלות משימוש מזיק בתרופות שינה או תרופות הרגעה;
מבחינת נתונים סוציו־אקונומיים המחקר מצא כי אחוז הסובלים משימוש מזיק בחומרים דוגמת אלכוהול ותרופות מרשם דומה בקרב כל העשירונים ועומד על 18-22%, וכי אחוז הסובלים משימוש מזיק בסמים דומה ובקרב כל העשירונים עומד על 12-15%.
מחקר נוסף מ-2018 מצא כי שיעור הנשים מכלל המטופלים עדיין נמוך לעומת גברים ומהווה 21% בלבד.
השפעת ההתמכרות על גירושין ועל גישור גירושין:
סקר שנערך בבריטניה בשנת 2011 מצא כי התמכרות למשחקי מחשב היא אחת הסיבות הנפוצות לתביעות גירושין שם.
לאור הנתונים הנ"ל לא נתפלא לפגוש בני זוג במשבר קשה עד כדי רצון לפרק את התא המשפחתי, וזאת עקב התמכרות של אחד מבני הזוג.
הסטטיסטיקה שצוינה לעיל מוכיחה כי בני הזוג המכורים הם בעיקר גברים ולא נשים (זו גם הסיבה לשימוש במונח "בן זוג" במאמר זה).
מניסיוני כמגשרת בתהליכי גישור גירושין, בן זוג עם בעיית התמכרות מגיע בד"כ לתהליך של גישור גירושין עם יותר מהתמכרות אחת (כפולה ואף יותר). אני פגשתי בתהליכי גישור גירושין בעיקר התמכרות לסמים (גראס וסמי פיצוציה) יחד עם התמכרות לסקס ו/או פורנו ו/או אלכוהול.
לא בכל מקרה של התמכרות ניתן לקיים תהליך של גישור גירושין עם בן הזוג המכור. לעיתים האפקט הגופני והרגשי של השימוש או של הגמילה לא מאפשרים לבן הזוג המכור להיות מפוקס בתהליך הגישור, ומכאן ששני הצדדים אינם צדדים שווים בגישור, מה שעלול לפגום בתוצאותיו . לעיתים בן הזוג המכור נמצא במרכז גמילה וגם אז הוא אינו פנוי נפשית לתהליך גישור גירושין היות ומרבית האנרגיות שלו מופנות לגמילה על השלכותיה הפיזיות והנפשיות.
מהו הפרדוקס של סקס, סמים ואלכוהול?
לעיתים חלק מהחיבור בין בני הזוג נעשה על רקע שימוש בסקס, סמים ואלכוהול. הכוונה שבתקופה הראשונה להיכרות ולהתאהבות, שימוש בסמים קלים ו/או אלכוהול עשוי להוות סוג של "בילוי משותף", המגדיל את תדירות הסקס ומעצים את איכותו. בהמשך עם כניסת האישה להריון ולידת ילד או ילדים נוספים, נראה אצל בת הזוג/האם הפחתה בשימוש בסמים ואלכוהול בעוד אצל בן הזוג נצפה דווקא לעליה בשימוש, וזאת בשל הלחצים החדשים הקשורים לגידול הילדים, מחויבויות כספיות וריבים עם בת הזוג. במקביל נצפה גם לפערים בין בני הזוג ביחס לתדירות הסקס, מה שיכול להביא אצל בן הזוג לעליה בצפייה בפורנו ולריבים נוספים בין בני הזוג בעניינים אלו. אם כך הדברים שחיברו בין בני הזוג בהתחלה, הם אלו שגורמים להם להפרד בהמשך.
ההתייחסות בהסכם הגירושין להתמכרות:
ניתן להכניס בהסכם הגישור סעיף לפיו הצדדים מתחייבים לא לעשן גראס ליד הילדים, לא להיות תחת השפעת הגראס בזמן שהילדים בחזקתם, וכן לא להסיע את הילדים תחת השפעת הגראס.
לסעיף מסוג זה אף ניתנה לגיטימציה גם בבית המשפט לענייני משפחה: בתמ"ש 30291-07-16 צ. ואח' נ' צ שם קבע השופט ארז שני:
"מצופה מהורה למשל שלא ינהג ברכב עם ילדיו או בעצמו לאחר שתיית אלכוהול ואף לא ליטול מינון חומר אשר ישבש דעתו, שעה שילדיו עמו"
לסיכום:
התמכרות לסקס, סמים ואלכוהול היא בעיה נפוצה, בעיקר אצל בני זוג ועלולה לגרום לגירושין. ניתן להתייחס אליה בתהליך של גישור גירושין במסגרת המפגשים, וכן במסגרת הסכם הגירושין. בכל מקרה אסור לנו לשכוח כי התמכרות אינה בחירה, מכאן שעלינו להתייחס לאנשים שסובלים ממנה בחמלה, ולתמוך בהם.
מאת: עו"ד ועו"ס אורנה שפטר, מגשרת זוגית ומשפחתית טל' 050-5794548, orna@shpetter-law.co.il