תיקון מספר 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ”ב-1962 ולתקנות הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (יפוי כח מתמשך, הנחיות מקדימות לאפוטרופוס ומסמך הבעת רצון), התשע”ז-2018, הביאו לשינוי בהתנהלות שהיתה נהוגה עד כה בכל הקשור לדאגה לאנשים שחלה התדרדרות במצבם עד כדי פגיעה בקושר השיפוט שלהם, וזאת בשל תאונה, מחלה (כגון דמנציה), מוגבלות נפשית או מוגבלות שכלית.
עד לתיקון לחוק, ניתן היה לפנות לבית המשפט בבקשה למינוי אפוטרופוס, רק לאחר שחלה התדרדרות ממשית במצבו של האדם.
מרגע כניסת התיקון לחוק, אדם בגיר מעל גיל 18 יכול למנות מראש מיופה כח שיטפל בענייניו העתידיים, כולם או חלקם: הרכושיים, הרפואיים והאישיים, כאשר הוא לא יוכל לטפל בהם בעתיד בעצמו.
בשונה מאפוטרופסות שהדרך לביטולה מורכבת, הפעלת ייפוי כח מתמשך אינה סופית אלא ניתנת לשינוי באם מצבו של הממנה מאפשר זאת.
לכאורה, כדאי לכל בגיר למנות לעצמו מיופה כח. אולם כבר עכשיו מהניסיון המצטבר, ניתן להצביע על פרופיל של אנשים שרצוי שימנו להם מיופה כח:
- משה בן 82, אלמן, מתגורר בגפו בדירתו במרכז הארץ. למשה שני ילדים, בת בכורה נ+3 ובן. בנו של משה גרוש+2, לאחרונה יצא משהות ארוכה במרכז גמילה פרטי לסמים וכרגע הוא מחפש עבודה. משה אינו מעוניין שאם יהיה במצב בו לא יוכל להמשיך לטפל בענייניו בנו יטפל בהם באופן מלא או חלקי, ולכן הגיע אלי כדי למנות את בתו כממונה היחידה על ייפוי כח מתמשך ביחס לענייניו הרפואיים, האישיים והרכושיים. בעצם מינוי בתו מראש כמיופת כוחו, משה ימנע סכסוכים עתידיים בינה לבין אחיה בשאלה מי יהיה האפוטרופס/ים שלו.
- רחל כבת 75, נשואה +3, מתגוררת עם בעלה שמעון בן ה-78 ומטפל סעודי בדירה באזור השרון. שמעון חולה דמנציה מזה מספר שנים. לפני כשנה חלה התדרדרות במצבו של שמעון ורחל מונתה לשמש כאפוטרופה לשמעון. מאז המינוי העסיקה את רחל המחשבה מי ימונה כאפוטרופוס שלה באם תחול התדרדרות במצבה. לרחל שני בנים המתגוררים בחו”ל ובן אחד המתגורר בקרבתה. רחל סומכת על בנה כי יטפל בענייניה הרכושיים והאישיים, אולם בענייניה הרפואיים היא סומכת יותר על נכדתה בת ה-28, המתגוררת בארץ. וכך היה, רחל חתמה על ייפוי כח לבנה בעניים הכספיים ולנכדתה בענייניה הרפואיים.
- רבקה בת 68 גרושה ללא ילדים. לפני כעשור חלתה בסרטן ומאז סבלה משלוש התפרצויות נוספות של המחלה. רבקה החליטה למנות את אחותה היחידה, הצעירה ממנה, להיות מיופת כחה לעניינה הרפואיים, אולם היא לא סומכת עליה בעניינים הרכושיים והאישיים. בעניינים אלו היא פנתה לרואה החשבון שמלווה אותה שנים רבות והפך לידידה, כדי לקבל את הסכמתו להיות ממונה הכח שלה לענייניה הרכושיים והאישיים. ואכן ייפוי הכח שנחתם ע”י רבקה כלל את מינוי אחותה לעניינינה הרפואיים יחד עם מינוי איש מקצוע בשאר העניינים.
אם כך, כדאי ורצוי לערוך ייפוי כח מתמשך לאנשים בודדים, גרושים, אלמנים או שבן/ת זוגם לא יכולים להתמנות כמיופי כח עבורם. כך גם לאנשים שיש סכסוך בינם לבין ילדיהם, או בין ילדיהם לבין עצמם והם לא רוצים שהסכסוך יתעצם כאשר בעתיד כאשר יעלה עניין מינוי אפוטרופוס בעבורם. כדאי גם למי שלא סומכים על בני משפחתם הקרובה שידאגו לכל או למקצת מענייניהם, ולכן היו מעוניינים שאנשי מקצוע יהיו מיופי הכח שלהם בתחומים אלו.