אני נוהגת לתאר לבני זוג שמגיעים אלי לתהליך של #גישור_גירושין, את ההגעה אל #הסכם_גירושין בדומה להרכבת פאזל. בפאזל, מתחילים מחיבור חלקים בודדים, עד לחיבור בין קבוצות חלקים, ועד להשלמת הפאזל כולו. בפאזל כל חלק תלוי בחיבור הנכון של החלקים האחרים.
בדיוק כך גם הסכם גירושין מהווה סנכרון של כל החלקים המהווים את ההסכם. על בסיס זמני השהות נקבע את האחריות ההורית, האחריות ההורית יחד עם ההשתכרות קובעת אם יהיו דמי מזונות ושווי הדירה ושווי, החסכונות והזכויות הפנסיוניות יכנסו לתוך איזון המשאבים.
אחד החלקים בפאזל הם הכספים שנצברו בשנות הנישואים ונמצאים בקרנות השונות.
מה אומר החוק?
חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973, קובע בפרק הסדר איזון המשאבים, בסעיף 5(א) בנושא הזכות לאיזון בפקיעת הנישואין כי עם התרת הנישואין, או פקיעת הנישואין עקב מותו של אחד מבני הזוג, זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שוויים של כלל נכסי בני הזוג.
המחוקק כולל בכלל נכסי הזוג גם זכויות עתידיות לפנסיה, פיצויי פרישה, קרנות השתלמות, קופות תגמולים וחסכונות (להלן: "זכויות פנסיוניות")
מתי צריך חוו"ד אקטוארית?
כדי לאזן את הזכויות הפנסיוניות של הצדדים, נזדקק לעיתים לחוו"ד אקטוארית. למשל, במקרה בו לטובת אחד או שני בני הזוג נצברו זכויות פנסיוניות עוד טרם נישאו, ויש לחשב את החלק היחסי של תקופת טרום הנישואין ולהוציא אותה מאיזון המשאבים.
או כאשר אחד מבני הזוג מעוניין לרכוש את חלקו של הבן הזוג השני בדירת המגורים המשותפת, ולקזז מהתמורה את חלקו בזכויות הפנסיוניות של השני. במקרים אלו מדובר בחשבון מורכב שכולל לעיתים הפחתת מס, ויש להעזר במומחיות של האקטואר.
בתהליך של גישור גירושין כאשר שני הצדדים מעוניינים לאזן ביניהם את הזכויות הפנסיוניות לפי החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו, תשע"ד-2014, כך שכשכל אחד מהם יצא לפנסיה, יקבל הצד השני ישירות מקרן הפנסיה מחצית ממה שצבר השני בתקופת הנישואין, ואין צורך בקיזוזים נוספים, ניתן להגיש לחתימת בית המשפט לענייני משפחה פסיקתאות המופנות לחברות הפנסיה/ביטוח, ולוותר על שירותי האקטואר.
לקיחת חוו"ד אקטוארית נשקלת גם כאשר מדובר בקביעת שווי עסק, נכסי קריירה ומוניטין ופערי השתכרות. בתהליך של גישור גירושין לעיתים בני הזוג מעדיפים להגיע להסכמה על שווי העסק ללא התערבות של אקטואר. לעיתים אחד הצדדים עשוי לוותר על שווי העסק של הצד השני, או כשלכל אחד מן הצדדים יש עסק משלו ונקבע וויתור הדדי. גם אז אין צורך בחוו"ד אקטוארית.
כמובן שבתהליך של גישור גירושין כל מקרה נשקל לגופו, ומה שיקבע בסופו של דבר אם יש צורך בחוו"ד אקטוארית או לא, הוא מכלול הפרמטרים הנוספים ומורכבותם, כנאמר "מרבה נכסים מרבה דאגה".
אורנה שפטר, עו"ד (עו"ס) ומגשרת זוגית ומשפחתית, רחוב היצירה 3 ר"ג, 050-5794548, orna@shpetter-law.co.il, https://os-gishur.co.il