לאחר פרידה וגירושין, ולאחר שניתן פס"ד למזונות ילדים, וזאת באמצעות תביעה לבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, או לאחר קבלת תוקף של פס"ד להסכם גישור גירושין, עלולים לחול שינויים בחיי ההורים וילדיהם. שינויים אלו ייתכן וישפיעו על יכולתם של הצדדים לשלם או להסתפק בגובה דמי מזונות הילדים שנקבעו בפסה"ד.
לכאורה, מצב שבו עלול לחול שינוי בגובה דמי המזונות, עלול לפגוע בהסתמכותו של כל צד על פסה"ד של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, והוא בעל השלכות ארוכות טווח על מצבו הכלכלי של כל צד, ולכן עלול לעורר זעזוע גדול אצל הצדדים.
תארו לכם מצב שבו האב מגיע לגרושתו ומבקש ממנה שתסכים להפחתה בדמי מזונות הילדים שנקבעו לו בגלל סיבה כזו או אחרת, או לחילופין אם שפונה לאב ומבקשת ממנו להגדיל את דמי מזונות הילדים שנקבעו בהסכם הגירושין בגלל סיבה כזו או אחרת. הרי בוודאי לא תצפו שהצד המתבקש יענה מיד בחיוב, אם יענה בכלל…
אלו בדיוק סוג הבקשות שמגיעות בסופו של דבר לדיון בבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני. ידוע כי רק במקרים קיצוניים ביותר שמתאימים למצב בו ההסכם הקודם אינו יכול להתאים למציאות החיים העכשווית וחובה להתאימו אליה, תינתן החלטה שמעלה או מפחיתה את דמי המזונות.
מסתבר שיש בני זוג שמגיעים עם בקשות כאלו לתהליך של גישור אחרי גירושין במקום לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני. ברוב המקרים מדובר על זוגות שהגיעו להסכם גירושין בדרך של גישור ומכירים את יתרונותיו, או על זוגות שבהסכם הגירושין שלהם נכללת תניה לפיה כל עניין הקשור לאחד מסעיפי ההסכם יידון קודם כל בדרך של גישור אחרי גירושין, או זוגות שהכירו ביתרונות הגישור אחרי גירושין ומעדיפים ללבן ביניהם עכשיו את המחלוקות בדרך זו.
במאמר זה אתאר בני זוג שפנו אלי אל גישור אחרי גירושין בעניין שינוי גובה דמי המזונות 10 שנים לאחר הגירושין.
דני בן 48 וליאת בת 42. הם התגרשו לאחר 6 שנות נישואין כשהם הורים לשני ילדים צעירים. כיום הבן הבכור בן 15 והבת הצעירה בת 12. בזמן נישואיהם עבד דני כחשב של חברה בינונית והרוויח פי 3 מליאת שהיתה עו"ד זוטרה. כיום דני מובטל מזה שנה וחצי ואילו ליאת עובדת עדיין באותו משרד עו"ד, אלא שהיום היא אחת מ-3 שותפים ומרוויחה פי 3 ואף יותר ממה שהרוויחה בזמן גירושיה.
בעזרת הוריהם רכשו כל אחד מבני הזוג דירה. לליאת משכנתא על הדירה, בעוד דני לקח רק לאחרונה משכנתא על הדירה כדי לכסות יתרת חובה גדולה, היות ולא עבד תקופה ארוכה.
בני הזוג התגרשו בהליך של גישור. בזמן גירושיהם נקבע כי עבור מזונותיהם ומדורם של שני הילדים ישלם דני לליאת 3,800 ₪. כיום לאחר הצמדה עומד הסכום על כ- 4,500 ₪. על כך מתווספות מחצאיות עבור שיעורים פרטיים וחוגים. סה"כ משלם האב כ-5,000 ₪ בחודש.
דני שכאמור מובטל מזה שנה וחצי החזיק עד כה מעמד בקושי בעזרת קצבת אבטלה וחסכונות. משאלו נגמרו לקח משכנתא על הבית. היות וטרם מצא עבודה מתאימה והוא בספק לגבי יכולותיו להיות מועסק במשרה בה ירוויח משכורת גבוהה, הוא מבקש מליאת להפחית בדמי המזונות והמדור שנקבעו בהסכם. ע"פ הסדרי הראיה שנקבעו בהסכם הילדים לנים אצל האב פעמיים בשבוע וכל שבת שניה. כמו כן יש בין ההורים חלוקה שווה בחגים ובחופשות. שני ההורים מתגוררים בקרבה זה לזה, והיות והאב לא עבד בתקופה האחרונה הילדים היו מגיעים אליו אף יותר מהמועדים שנקבע בהסכם.
עכשיו בוודאי תשאלו את עצמכם, מדוע האם צריכה בכלל להסכים לבוא לגישור שמלכתחילה מדבר על הפחתת סכום המזונות שנקבעו לילדים? התשובה לכך קשורה למכלול של גורמים ביחסים בין האם לאב ובין האב לילדים המפריעים לה, אשר האם חשבה שבעזרת הגישור ניתן לדון בהם ולהשיג שינוי, גם אם המחיר בעבורם יהיה הפחתה מסוימת בדמי המזונות.
הגישור התקיים בשלושה מישורים, ראשית, הוא פתח את מערכת היחסים הקיימת בין ההורים בכל מה שנוגע לתקשורת ביניהם שהתאפיינה באלימות מילולית הדדית בע"פ ובכתב, סינון שיחות הדדי, חוסר מענה על התכתבויות במיילים, סמסים וווטסאפים.
שנית, היה גם "ניקוי אורוות" וונטילציה של אירועים קשים שקרו ביניהם בשנות הגירושין. לאחר שלובנו אירועים אלו הצלחנו לתאם ציפיות לגבי סיטואציות חוזרות שהתמודדות ההורים עמם עד היום לא היתה אפקטיבית וגרמה עגמת נפש להורים ולילדים. למשל: ילדה מאושפזת בבית חולים וההורה שהילדה היתה אצלו מסרב שההורה השני יגיע לשם, הגעה לאספות הורים בנפרד, חגיגת בר מצוה בנפרד, השתתפות סלקטיבית בחגיגות בבית הספר, הודעות על נסיעות לחו"ל של ההורים רק ברגע האחרון, וכיו"ב…
עניין אחרון הוא נושא הפחתת המזונות שבחלקו הקטן הופחת ובחלקו האחר ניתנה לו כותרת אחרת איתה היה האב יכול לחיות בשלום, למשל: במקום לתת לאם את כל סכום המזונות, הוסכם כי חלק ממנו יגיע ישירות לילדים בתור דמי כיס, האב יתחייב לקחת על עצמו את כל הוצאות הטלפון של הילדים כולל שיחות וחידוש מכשירים, האב הסכים לממן את כל אירוע בת המצווה של הילדה, ואת הטיפול האורטודנטי הצפוי לה.
ההורים חתמו על הסכם גישור אחרי גירושין שהוגש לבית המשפט לענייני משפחה כשינוי למספר סעיפים בהסכם הקודם.
אם כן, ניתן להגיע בדרך של גישור אחרי גירושין להסכמות גם לאחר שנים רבות של גירושין והורות משותפת. כאשר יש לשני הצדדים מוטיבציה לשינוי היחסים ו/או ההסכם, גם אם האינטרסים של כל צד באשר לסעיפי השינוי שונים, בעזרת גישור אחרי גירושין יכול להתקיים מפגש של רצונות.
אורנה שפטר, עו"ד ומגשרת זוגית ומשפחתית, היצירה 3 (בית ש.א.פ) ר"ג, 03-6962453, 050-5794548,
orna@shpetter-law.co.il