כאשר בני זוג מגיעים לנקודה ממנה אין דרך חזרה לזוגיות, אלא דרכם מובילה לפרידה וגירושין, עליהם להחליט לאן מועדות פניהם, אל בית המשפט או אל גישור גירושין.
לכל הזוגות כדאי להגיע לתהליך של גישור גירושין בלי קשר לסיבה להחלטה בגינה נפרדים: בגידה, סוף לאהבה, אי הסכמות לגבי אופן חינוך הילדים, מצב כלכלי קשה, קצרים בתקשורת ועוד… היות וחדר גישור גירושין מקבל אליו את כל הזוגות, ואף יותר מזה, לכל הזוגות שווה להתחיל תהליך של גישור גירושין למרות שאין ביטוח לסיומו בהסכם גירושין.
יתרונותיו של הליך גישור גירושין:
• הוא אינו יקר– עלותו כעשירית משכ"ט עו"ד בייצוג בבית המשפט.
• זהו הליך נגיש– המגשר/ת נבחר בהתאם למקום בו הוא מקבל, וזמני המפגשים מתואמים בהתאם למחויבויות בני הזוג למקום עבודתם, צרכי ילדיהם ועוד.
• הליך מהיר– בממוצע גישור לגירושין יקח בין 5-10 מפגשים, או 5-15 שעות ויסתיים תוך 2-4 חודשים.
• זהו הליך ישיר– בגישור הצדדים מדברים בעצמם ומביעים באופן ישיר את צורכיהם ורצונותיהם. מכאן שהסכם הגישור הוא תוצאה של החלטותיהם המשותפות של שני בני הזוג, ולא באמצעות החלטה של אדם אחר.
• הליך יצירתי– במהלך תהליך הגישור עשויים הצדדים או המגשר/ת להציע פתרונות יצירתיים כדי להביא את הצדדים להסכמות.
• מזעור הנזק לילדים– בדיאלוג הגישורי שההורים מנהלים ביחס לעתידם ועתיד ילדיהם, מבוסס על תקשורת ומהווה בסיס לתשתית עתידית טובה להידברות פרונטלית ביניהם לגבי ילדיהם המשותפים, ולא רק על בסיס תקשורת אלקטרונית.
האם יש מקרים בהם גישור גירושין נכשל?
ישנם מקרים בהם אחד מבני הזוג (ולעיתים אף המגשר) מודיע על הפסקת הגישור, אם לפני שנכתב הסכם ואם לאחר כתיבת ההסכם אך לפני חתימתו.
קודם כל יש לעשות אבחנה בין שני סוגי כשלונות- כישלון טוב וכישלון פחות טוב.
כישלון טוב או "אחורה פנה"- כישלון זה נותן הזדמנות לזוגות שהתחילו תהליך של גישור גירושין לתת הזדמנות נוספת לזוגיות שלהם, אם באמצעות טיפול זוגי ואם באמצעות שילוב בין טיפול זוגי ואישור הסכם שלום בית לחילופין גירושין שהתהווה גם כן בתהליך של גישור. כאשר הצדדים לא לקחו עו"ד, טרם נכתבו כתבי תביעה והגנה מכפישים, ועדיין לא שולמו סכומי כסף משמעותיים, אין בעיה לקחת פסק זמן ולנסות שוב לשקם את הזוגיות.
ראיתי בחדר הגישור כבר כמה זוגות שהגיעו לגישור גירושין, בד"כ כאשר אחד מביניהם שהתייאש מחוסר התייחסותו של השני אליו, מקבלתו כמובן מאליו ומאי השקעתו בזוגיות מוביל את התהליך, בעוד השני נגרר אליו. נראה מצבים כאלו בעיקר כאשר נוצר ריחוק, חוסר סיפוק ופער ברגשותיהם ומחשבותיהם של שני בני הזוג. התהליך הגישורי (שכדאי שילווה תמיד בתהליך טיפולי שעיקרו ליווי לגירושין) מאפשר לבן הזוג הנגרר להבין כי הגירושין אוטוטו הם מציאות קיימת, ולתת לו הזדמנות אחרונה לעבוד על שינוי וחיזוק הקשר הזוגי דקה לפני סופו. מתוך ההבנה הזו ניתן להגיע או לחזור לחדר הטיפולי בקלות, ובמקביל להפוך את הגישור במקום לגישור לגירושין לגישור להסכם שלום בית לחילופין גירושין. באופן זה, וע"י שילוב הפן הטיפולי יחד עם הפן הגישורי, ניתן למזער נזקים עתידיים במידה והניסיון הנוסף לא יצלח.
כישלון פחות טוב- צריך לשים את האמת על השולחן- אין 100% הצלחה בגישור. אחוזי ההצלחה אכן גבוהים מאוד, אבל הם אינם אבסולוטיים.
כאשר גישור גירושין נכשל, נראה בד"כ כי אחד הצדדים או שניהם התחפרו בעמדותיהם ללא רצון לזוז מהם, וסימנו גבולות נוקשים ובלתי מתפשרים בכל החזיתות. צריך להבין שצדדים אשר מצפים לצאת מחדר הגישור עם הסכם שיעמוד בכל ציפיותיהם טרם הגישור, לא מבינים את מהות הגישור ולא באים אליו על מנת להתפשר. ממקום כזה הדרך לכישלון הגישור קצרה.
סיבה מרכזית נוספת לכישלון גישור לגירושין היא השפעתם השלילית של גורמי חוץ. אלו הם יועצים למיניהם כגון בני משפחה, חברים, בני זוג חדשים ואף עו"ד שממלאים תפקיד של יועצים סמויים או גלויים וממליצים על טקטיקות ורעיונות שבסיסם שאסור לוותר על אף שעל, ושבבית המשפט הם יוכלו להשיג הרבה יותר…
סיבה נוספת קשורה למרוץ נגד הזמן שנתון בו אחד הצדדים מסיבה זו או אחרת, ולכן אינו מאפשר לצד השני לקבל החלטות ו/או לחתום על הסכם הגירושין, ממקום של קבלה והשלמה אמיתית, ולא ממקום של לחץ זמן.
גם הניסיון של צד אחד להשיג מקצה שיפורים ברגע האחרון, או לחילופין להפעיל איומים של אי חתימה, יכול לעמוד לרועץ לשני הצדדים.
גם אם גישור גירושין נכשל לא תמיד מדובר בכישלון רע, וזאת משתי סיבות עיקריות:
• סעיף 10 הימים- כיום מקובל לשלב בהסכם בין הצדדים למגשר שנחתם בטרם מתחיל הגישור לגירושין, סעיף לפיו במהלך 10 הימים לאחר שאחד הצדדים או המגשר הודיעו על הפסקת הגישור, הצדדים מתחייבים לא הגיש בקשה להליך של יישוב סכסוך לבית המשפט או לבית הדין הרבני, וזאת על מנת לא לתפוס סמכות בחוסר יושר, קרי, לבשל את הפניה לפני ההודעה על הפסקת הגישור ולהגישה מיד לאחר מכן, בטרם ניתן זמן ראוי לצד השני לחשב את דרכו.
• הגישור כמראה להתדיינות בבית המשפט- מפולו אפ שעשיתי אחר מעט הזוגות שהתחילו גישור גירושין ולא הצליחו להגיע להסכם, יוצא כי במרבית הפעמים התוצאה שהתקבלה בבית המשפט, אם באמצעות הסכם או פס"ד, דומה להסכמות שעמדו להתהוות בהליך גישור גישורין. לעיתים אף נראה כי הצד שהפסיק את הליך גישור גירושין בגלל שלא היה מרוצה מתוצאותיו, יצא מבית המשפט כאשר ידו על התחתונה ממה שהשיג בגישור… נראה שעבור זוגות שלא הצליחו להגיע להסכם בשלב הגישור, גישור גירושין משקף את התוצאות העתידיות בבית המשפט.
מסקירת הרווחים וסוגי הכישלונות הצפויים להתקבל מהשתתפות בתהליך של גישור גירושין ראינו שאין כל רע באף אחד מהם. לא זו אף זו, גישור גירושין שלא הגיע אל סופו, עשוי לשמש הן מקפצה לניסיון זוגי נוסף, והן שיקוף לתוצאות דומות בתהליך של תביעה, והכל תמורת תשלום שפוי והגיוני. אם כך, בכל מקרה פוטנציאל הרווח מהתהליך הגישורי גדול מפוטנציאל ההפסד.
אורנה שפטר, עו"ד ועו"ס, מגשרת זוגית, משפחתית ולגירושין
רח' היצירה 3 (בית ש.א.פ) הבורסה ר"ג.
03-6962453, 050-5794548,
orna@shpetter-law.co.il https://os-gishur.co.il/