הגיעו אלי אל גישור זוגי בני זוג קשישים, הגבר בן 83 אלמן + 1 והאישה בת 82 אלמנה + 2. הם נמצאים בזוגיות כבר שש שנים.
לכל אחד מהם יש דירה בה הוא גר בעבר עם בן /ת זוגו: הדירה שלו נמצאת בת"א, והדירה שלה נמצאת בנס ציונה. כאשר הם לא מטיילים בחו"ל, הם לנים פעם בדירה שלו ופעם בדירה שלה, הכל בהתאם לתוכניותיהם. למשל, כאשר הם יוצאים לבלות בת"א, או שיש לגבר סידורים באזור המרכז, הם לנים בדירתו, ובימים אחרים בדירתה.
בני הזוג החליטו לא להשכיר את אחת הדירות למרות שמדובר בחיסכון כלכלי, היות והם חששו כי לאחר מותו של הראשון/ה מביניהם, יש סבירות של 50% כי לשני לא תהיה דירה פנויה לחזור אליה. לכן, כדי להימנע ממצב בו אחד מביניהם עלול להישאר ללא דירתו למשך זמן מה, עדיף להם לשמור על שתי הדירות פנויות.
לגבר בת אחת המתגוררת בארה"ב, ולאישה בנות המתגוררות בקרבתה.
זמן מה לאחר הכרותם של בני הזוג, חששה בתו של הגבר ממצב בו אם אביה ימות לפני בת זוגו, היא תדרוש חלק מהדירה כידועה בציבור שלו, לכן כדי להרגיעה, העביר האב את דירתו במתנה לבת, אולם רשומה לזכותו הערת אזהרה על הדירה, בדבר זכות מגוריו בה עד יום מותו. בצוואתו ציווה האב כי כל רכושו יעבור לבתו לאחר מותו.
האישה מתגוררת בדירה הרשומה על שמה ושם בעלה ז"ל. עוד בטרם מותו של בעלה הם כתבו צוואה הדדית עם תניית יורש לאחר יורש לפיה כל רכושם יחולק לאחר מותו של השני בין שתי בנותיהם וזאת באופן שווה.
בין שני בני הזוג קיימת הפרדה רכושית מלאה בכל הנוגע לדירות ולהוצאות האחזקה שלהן (כל בן זוג משלם עבור ההוצאות של דירתו), חסכונות, קו"ג, ני"ע, הוצאות בריאות ומתנות לבני המשפחה. לפני מספר שנים, האישה נוספה כשותפה בבעלות על הרכב שהיה של הגבר. כמו כן פתחו בני הזוג חשבון בנק אחד משותף (לכל אחד מבני הזוג יש גם חשבון בנק נפרד). לחשבון זה מפקיד כל אחד מבני הזוג סכום כסף קבוע, ומחשבון זה הם משולמות הוצאותיהם של בני הזוג עבור מזון, בילויים, נופשים בארץ ובחו"ל, מתנות לחברים.
לכל אחד מבני הזוג הכנסה של קצבת שארים מהמוסד לביטוח לאומי וגמלת זקנה מקרן הפנסיה של מקום עבודתם לשעבר.
אם כך, בשביל מה הם פנו אל גישור זוגי בנושא הסכם ממון?
• הכל התחיל מכך שלאישה היה חשוב מבחינה רגשית למסד את הקשר בין בני הזוג לאחר שנות זוגיות רבות. היא העדיפה להתחתן, אבל הגבר משום מה לא רצה להתחתן אלא לעשות זאת בדרך אחרת. הדרך האחרת היא כמובן הגעה אל הסכם חיים משותפים בדרך של גישור זוגי.
• שני בני הזוג הבינו את חשיבות מיסוד הזוגיות שלהם בדרך משפטית כדי שאם חו"ח אחד מהם יהפוך לסיעודי יהיה מי שיוכל לדאוג לצרכיו. לגבר זה היה אפילו חשוב יותר מן האישה היות ולפי סעיף 80 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ו- 1962, אפוטרופוס יכול לשמש רק מי שנמצא במקום מושבו של החסוי, קרי בתו של הגבר מנועה מלשמש לו אפוטרופוס היות והיא מתגוררת בחו"ל. לכן הגבר רצה שבמקרה והוא יהפוך לסיעודי, תהיה זו האישה אשר תתמנה כאפוטרופוס שלו לגוף ולרכוש ותוכל להשכיר את דירתו למטרות הטיפול הרפואי בו בבית או במקום אחר. בשונה מהגבר, האישה רצתה כי במידה והיא תהפוך לסיעודית, ימונו בנותיה לאפוטרופסיות על גופה ורכושה. למרות זאת היא היתה רוצה להמשיך ולהתגורר יחד עם הגבר, ורק במצב קיצוני של חוסר ברירה, ישכירו בנותיה את דירתה למטרות הטיפול הרפואי בה. במקרה כזה הן תהיינה חייבות לתת לגבר התראה של 30 ימים לפחות לשם לפינוי חפציו מהדירה.
• הצהרת בני הזוג על היותם ידועים בציבור חשובה גם לגבי זכאותם לגמלת השארים מקרן הפנסיה של בן/ת הזוג לאחר מותו. נכון הוא שבני זוג שלא פנו לבית המשפט לקבל הכרה כידועים בציבור בחייהם, יוכלו לעשות זאת גם לאחר מותו של אחד מהם, אולם אז מדובר בתהליך הרבה יותר ארוך ויקר.
מכאן שגישור זוגי אל הסכם חיים משותפים בין ידועים בציבור, בודאי אם הם צעירים, ולא פחות מכך אם הם קשישים, הוא הסכם חשוב ביותר. בתהליך של גישור זוגי מסדירים בני הזוג את מערכת היחסים הרכושית והכלכלית ביניהם לאחר חשיבה משותפת, תוך כדי התחשבות בצורכיהם הרגשיים, חששות מהתדרדרות בתפקודיהם ותוך התחשבות בבני משפחה קרובים ומשמעותיים עבורם. לעיתים אנשים בגיל המבוגר דורשים סבלנות יתרה על מנת להגיע להסכמות ביניהם. הליך של גישור זוגי מאפשר להם את הזמן הנדרש להם לכך. גישור זוגי הוא הפתרון הנכון ביותר לאתגרים הזוגיים העומדים בפני בני זוג ומשפחות בדיל השלישי.
אורנה שפטר, עו"ד ומגשרת זוגית ומשפחתית, היצירה 3 (בית ש.א.פ) ר"ג, 03-6962453,
050-5794548, orna@shpetter-law.co.il