לאחרונה פנתה אלי אישה (הידעתם כי נשים הן היוזמות של 70% ממקרי הגירושין) ושיתפה אותי ברצונה להתגרש. בני הזוג כבני 60, סבא וסבתא, הילדים עזבו מזמן את הבית והמילה "גירושין" עלתה ביניהם מספר פעמים ב-15 השנים האחרונות.
היא ביקשה פרטים לגבי גישור גירושין, היות והיא מרגישה שהזוגיות ביניהם הגיעה לסוף הדרך, ועכשיו זה הזמן להיפרד. היא ציינה שנוחות כלכלית אינה עילה להישאר ביחד, והיא מרגישה שמגיעה לה דרך חדשה ומי יודע אולי אף זוגיות חדשה.
כששאלתי אותה אם שוחחה עם בן זוגה על כוונותיה להתגרש, ענתה כי בכוונתה לעשות זאת בקרוב. שאלתי אותה גם לאיזו תגובה היא מצפה מצידו, והאם היא מאמינה כי היא תצליח לרתום אותו לתהליך של גישור גירושין. היא אמרה כי היא מאמינה שהוא יופתע, היות והיא לא דיברה על כך מזה זמן מה, אבל כיוון שהוא איש חכם יבין כי טובתם לסיים את הגירושין בדרך של גישור גירושין.
האישה חזרה אלי לאחר שהאישה שוחחה עם הבעל, והוא ביקש לדבר איתי. בשיחת הטלפון בינינו ציין כי העניין נחת עליו בהפתעה, הוא מרגיש מבולבל היות וחשב כי "גישור" מטרתו לגשר בין בני הזוג, ולשם פניו מועדות. הסברתי לו כי אשתו פנתה אל גישור גירושין במטרה להתגרש, אבל במצב בו אחד מבני הזוג מרגיש כי צריך לתת לזוגיות הזדמנות נוספת, אני מציעה לשקול חלופה של "גישור אל הסכם שלום בית לחילופין גירושין".
הכוונה בהסכם שלום בית, לאפשר לבני הזוג לקחת פסק זמן שעל אורכו הם מחליטים (בד"כ בין 3 חודשים לשנה) ובזמן זה לא לשנות דבר, להיפך, בזמן הזה הם מחליטים מה הם מתחייבים לעשות לטובת הזוגיות (טיפול זוגי, לטיפול פרטני ועוד…). ובחלוף הזמן, וגם שנים לאחריו, נתונה בידי כל אחד מבני הזוג האפשרות להפעיל את ההסכם, ולהיכנס למסלול של גירושין שענייניו מפורטים בהסכם גם כן.
יתרונותיו של גישור אל הסכם שלום בית לחילופין גירושין מרובים. הוא עונה על הצורך של אחד או שני בני הזוג לתקוה באמצעות ניסיון אחרון לזוגיות. הוא מאפשר לבני הזוג לדבר על ענייני הגירושין ממקום שעדיין מקווה שהדברים ביניהם יסתדרו, באמצעות שיח אוביקטיבי, מאפשר ושאינו לוחמני. הוא מבטיח לבני הזוג וילדיהם נחיתה קלה באופן יחסי למסלול הגירושין, היות והכל ידוע מראש ולא מצפות להם מלחמות או הפתעות עם קבלת ההחלטה להיפרד.
כמו כל הסכם בענייני משפחה, גם הסכם שלום בית לחילופין גירושין צריך להיות מאושר בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני, ולקבל תוקף של פסק דין. לכן, כאשר אחד מבני הזוג מודיע לשני כי הוא מפעיל את ההסכם, והם נכנסים למסלול הגירושין, כל שנותר להם הוא לגשת לבית הדין הרבני עם ההסכם המאושר.
אם פנה אליכם בן הזוג והעלה את המילה "גירושין" ואתם לא מרגישים כי הזוגיות שלכם מיצתה את עצמה, דעו כי תהליך של גישור אל הסכם שלום בית לחילופין גירושין יכול לענות על הצרכים של שניכם בזמן משברי זה.