בשבוע שעבר סיפרה לי חברה על עוד חתונה שבוטלה. גם הפעם היה זה זוג שרצה להינשא, בחר אולם, רכש בגדים, הזמין שירותים מספקים שונים, שלח הזמנות וספר את הימים עד לאירוע. אפילו הם ערכו מסיבת רווקות ורווקים בסופ"ש שלפני האירוע.
שלושה ימים לפני החתונה הפנו הוריו של הבעל את הזוג למשרד עוה"ד שמייצג אותם כדי שיחתמו על הסכם ממון. לפני הכלה הוצג הסכם ממון לחתימתה לפיו הדירה בה הם התגוררו והרשומה ע"ש חתנה לעתיד, תישאר בחזקתו במקרה של גירושין ולה לא תהיה שום טענה בעניין זה. הכלה ההמומה סירבה לחתום על ההסכם, וביקשה לדחות את ההתדיינות בנושא זה עד לאחר החתונה. יום למחרת נשלחו הודעות לאורחים כי החתונה שנועדה להתקיים יומיים אח"כ מבוטלת.
לאחרונה התקשר אלי בחור נחמד, והתעניין בנוגע להליך גישור זוגי אל הסכם ממון. הוא סיפר לי כי הוא עומד להינשא והוא מבקש שכלתו לעתיד תחתום עמו על הסכם ממון, לפיו הדירה שיש לו ורשומה על שמו עוד טרם הנישואין תישאר בחזקתו באם הנישואין לא יצליחו, וגם במידה ובעתיד בני הזוג ימכרו את הדירה המדוברת וירכשו דירה יקרה יותר, ירשם חלקו בדירה החדשה באופן יחסי להשקעה מצדו, קרי שחלקו יהיה הרבה יותר גדול.
משהצעתי לו להתחיל תהליך של גישור זוגי לשם ניסוח הסכם ממון כדי שגם כלתו תהיה שותפה בתהליך קבלת ההחלטות ויהיה בידה להשפיע על תוצאותיו הוא נבהל וציין שהוא רוצה הסכם פשוט שיתן לבת הזוג לחתום עליו, ולא מעבר לכך.
הסכם ממון הנעשה לפני הנישואין, מטרתו היא להסדיר את היחסים הרכושיים של בני הזוג בדרך השונה מזו הקבועה בחוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973. לפי חוק זה רכוש שהצטבר בחיים המשותפים מתחלק בין בני הזוג באופן שווה, וזאת במקרים של פרידה או מוות.
החוק כאמור, מחייב את הצדדים במידה ולא נערך הסכם ממון.
בהסכם הממון בני הזוג קובעים אם ברצונם לנהוג בדרך של שיתוף או בהפרדה רכושית, ומציינים את סוגי הנכסים המפורטים בהסכם. ניתן גם לשלב בהסכם הממון נושאים נוספים הקשורים לחיי הזוגיות ולמצבים של פרידה ו/או גירושין, למשל: ניהול החיים המשותפים, מזונות ומדור האישה, כיצד יתבצע חו"ח תהליך של פרידה וגם לקבוע את הערכאה בה הוא יידון.
למה לבחור בהליך של גישור זוגי אל הסכם ממון לפני חתונה?
גישור זוגי הוא תהליך ולא פתרון אינסטנט
לתהליך גישורי להסכם ממון יש לפנות מספר שבועות או אפילו חודשים לפני החתונה ולא לחכות לערב החתונה. הרעיון הוא כי במספר פגישות שביניהן לכל אחד מבני הזוג יש זמן לחשוב על נושאים שנדונו במפגש הקודם, וגם על נושאים חדשים שברצונו לעלות במפגש הבא. למוטיב הזמן יש גם משמעות בהפנמת העניינים השונים, בהסתגלות להסכמות המתגבשות ובחתימה בסופו של דבר על ההסכם בלב שלם.
הצלחה בתהליך גישור זוגי מחזקת את הזוגיות
מהות התהליך הגישורי היא פתיחות. מכאן שאין בעיה להעלות בחדר הגישורי תכנים רגישים ולדון בהם באופן מכובד. השיחה נעשית תוך כדי בחינת רצונותיהם וחששותיהם של בני הזוג באופן גלוי וניסיון להגיע להסכמות.
בני זוג שחוו גישור והגיעו להסכם ממון מספרים כי הם יצאו מן התהליך מחוזקים עוד יותר, ולקחו עמם להמשך חיי הנישואים חוויה חיובית זו, לפי ניתן לנהל דיון ענייני גם כאשר לכל צד יש אינטרסים שונים בנושא, ולהגיע בסופו של גבר לפתרון המקובל על שניהם.
בהליך של גישור זוגי שני הצדדים משפיעים על התוצאה
בתהליך הגישור לכל אחד מבני הזוג השפעה על תוצאותיו. יכול להיות אף מצב שבו יועלו בחדר הגישור רעיונות שלא נלקחו בחשבון קודם לכן, והם יופיעו בגוף ההסכם. למשל אם מדובר בדירה שמביא עמו אחד הצדדים והוא רוצה שהיא תישאר בחזקתו במקרה של גירושין, ניתן לקבוע כי בני הזוג מתחייבים לתוכנית חיסכון שהכספים שנחסכו בה יעמדו רק לזכות בן הזוג שהדירה אינה שלו במקרה של גירושין וזאת למטרת רכישת דירה.
בהליך של גישור זוגי ניתן להסדיר את כל ענייני הפרידה
תהליך גישורי להסכם ממון לפני חתונה, יכול להכיל גם נושאים נוספים שקשורים לפרידה אם חו"ח תקרה. למשל: הסכמות לגבי מניעת הליכים משפטיים עתידיים ארוכים, מתישים, מורכבים ויקרים, הסכמות שיגנו על שני בני הזוג ולא רק על הצד האמיד, נושא מזונות ומדור האישה, ניתוק התלות בין החלק הממוני לשאר ענייני הגט והילדים ועוד… דרך זו מאפשרת הסתכלות רחבה יותר על כל ענייני הפרידה והגירושין ולא רק על הרכוש הספציפי המהווה רק חלק אחד מכל העניינים שיכללו באיזון המשאבים. ראיה רחבה זו פותחת אפשרויות נוספות להתגמשות ולפתרון בעיות.
סיכום
אם גם אתם בזוגיות ורוצים להתחתן, אבל לא מאוזנים מבחינה כספית, ויש צד אחד שרוצה להבטיח כי חו"ח במקרה של פרידה וגירושין הכסף יחזור למשפחה שלו, ראשית אל תחכו לרגע האחרון כי זה לא נושא שנעים לדון בו.
כאשר הסכם ממון נשלף ברגע האחרון ולאחר קביעת החתונה, הוא יכול להביא לביטולה. לכן לא כדאי בכלל להגיע לסיטואציה הזו.
כאנשים חושבים, שרגישים זה לזה, כדאי לכם לדבר על הדברים לפני ולא לפחד לשים את נושא הסכם הממון על השולחן.
הגעה אל גישור זוגי זמן מספיק לפני החתונה היא המעשה הנכון, כמילות השיר "יש בי אהבה והיא תנצח", ניתן לצאת מחדר הגישור מאוהבים יותר וגם בעלי ניסיון חיובי לאתגרים העתידיים שמזמנים החיים לזוגיות.
אהה ועוד דבר לא פחות חשוב- "מזל טוב!"
אורנה שפטר, עו"ד (עו"ס) גישור גירושין, זוגי ומשפחתי. רחוב היצירה 3 (בית שאפ) ר"ג
03-6962453, 050-5794548, orna@shpetter-law.co.il