ע"פ חוק יחסי ממון בין בני זוג תשל"ג- 1973 (להלן: "חוק יחסי ממון"), כל אחד מבני הזוג זכאי למחצית מרכושם המשותף במקרה של גירושין או של פטירת אחד מבני הזוג. חוק יחסי ממון קובע גם שנכסים שהיו שייכים לבן הזוג לפני הנישואין, או שהם קיבלו בירושה או במתנה במהלך הנישואין, לא יחולקו בין בני הזוג.
לבני הזוג ניתנת אפשרות להתנות על חוק יחסי ממון ולקבוע חלוקה אחרת במידה ויחתמו על הסכם יחסי ממון, במקרה כזה הכללי יקבעו בהסכם ממון או הסכם חיים משותפים יחליפו את כללי החוק ויקבעו לגבי אופן חלוקת הרכוש.
הפסיקה הרחיבה את חוק יחסי ממון והכלילה בו בני זוג ידועים בציבור ובני זוג בני אותו מין. עבורם הסכם כזה נקרא הסכם חיים משותפים. כאמור חוק יחסי ממון יכול ללוות בני זוג לאורך כל שנות זוגיותם ובמידה ונישאו אף קודם לנישואין.
הידעתם כי הסכם חיים משותפים והסכם ממון ניתן לערוך בהליך של גישור זוגי?
חוק יחסי ממון לפני הנישואין
ישנם זוגות העומדים להינשא ויודעים כבר בשלב הטרום חתונה כי יש פערים כספיים משמעותיים ביניהם, קרי יש צד אחד שנותן הרבה יותר כסף מהצד השני. בד"כ מדובר בכספים שנועדו לרכישת דירת מגורים לבני הזוג. היות והסטטיסטיקות מדברות בשם עצמן ואחוז הגירושין בישראל מעטולה על 30%, קיימת אפשרות לצד שנותן לבני הזוג את מרבית הכסף להתנות זאת בחתימה על הסכם ממון. בהסכם זה יעוגנו הפערים הכספיים בין שני הצדדים ויובטח החזר ההשקעה בדירת המגורים במידה והזוגיות תתפרק. כך ניתן להקטין גם את הנזקים הכלכליים, וגם את עוגמת הנפש במקרה של פירוק הנישואין.
חוק יחסי ממון במהלך נישואין ראשונים ושניים
גיל הנישואין עולה בהתמדה וע"פ פרסומי הלמ"ס- הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (פורסמו בשנת 2015) התפלגות הגילאים הממוצעת של הנישאים היהודים לפי מין בשנת 2012 הם:
1. חתנים יהודים:
1.1 רווקים- 27.8 שנים.
1.2 גרושים- 40.3 שנים.
2. כלות יהודיות:
2.1 רווקות- 26 שנים.
2.2 גרושות- 38.4 שנים.
לעליה בגיל הנישואים מספר משמעויות. חלק מבני הזוג מגיעים לנישואים עם תואר אקדמי ו/או ניסיון מקצועי כשהם כבר מטפסים במסלול של קריירה כלשהי. ייתכן וחלקם אף חסכו כבר מעבודתם כספים העשויים לשמש בסיס לרכישת דירתם של בני הזוג. לכך עשויות להתווסף זכויות סוציאליות ופנסיוניות, קרנות שונות וקופות גמל שהצטברו, ולעיתים אף דירה או רכוש אחר (אופציות, מניות, מכונית, מיטלטלין וכו') שנרכשו לפני הנישואין. המרת הרכוש שהצטבר לפני הנישואים לכסף או לרכוש לאחר הנישואין משמעו הפיכתו לרכוש המשותף לשני בני הזוג ללא קשר למקור ממנו הגיע. ללא הסכם ממון שמגן על הרכוש שהצטבר לכל בן זוג לפני הנישואין במקרה של פרידה ו/או גירושין, יתחלק הרכוש החדש באופן שווה בין שני בני הזוג.
חוק יחסי ממון או הסכם חיים משותפים לידועים/ות בציבור רווקים/ות
מיהם ידועים בציבור? הפסיקה מגדירה שלשה מרכיבים עיקריים המצביעים על קיום מערכת זוגית של ידועים בציבור:
• אנשים שחיים יחד.
• מקיימים משק בית משותף.
• מוצגים חברתית כבני זוג.
למרות זאת עדיין אין הגדרה ברורה של משק בית משותף, או לזמן הנדרש לבני זוג להיות יחד כדי להיות מוגדרים כידועים בציבור. בארצות המערב (למשל בארה"ב, בריטניה, אוסטרליה, סקנדינביה ואחרות) אחוז הזוגות הנשואים נמצא בירידה בעוד אחוז הזוגות הידועים בציבור עולה משנה לשנה. במדינת ישראל קיימת עליה במגמת הזוגות הרווקים הידועים בציבור, אולם עדיין מרבית הזוגות הצעירים נישאים כדת משה וישראל.
ידועים בציבור זכאים היום לזכויות סוציאליות על פי החוק. במדינת ישראל הן החוקים הסוציאליים והן חוקי הביטוח הלאומי מאפשרים קבלת מלגה מביטוח זקנה, ביטוח שארים וקרנות הפנסיה. לידועים בציבור עומדת גם הזכות למזונות מהעיזבון עם פטירתו של אחד מבני הזוג, בעוד הפסיקה הרחיבה את זכותם ההדדית של בני זוג הידועים בציבור לקבל מזונות האחד ממשנהו.
כשהידועים בציבור נפרדים, או כשאחד מהם נפטר, יחול ההסדר הרכושי לפי "חזקת השיתוף" (הניתנת במקרים מסוימים לסתירה), הכוונה לחלוקה שוויונית של נכסי בני הזוג שנצברו על ידם במהלך החיים המשותפים. על מנת לקבוע את אופן החלוקה של הרכוש יבדקו המאמץ המשותף, משך החיים המשותפים, אופי החיים וכיו"ב. משמעות חזקת השיתוף ברכוש היא גם חזקה של שיתוף בחובות שנצברו במהלך החיים המשותפים.
ילד שנולד מחוץ למסגרת הנישואין אך הוריו הינם ידועים בציבור יזכה ליחס משפטי זהה לזה של ילד שנולד בתוך מסגרת הנישואין. גם לגבי אפוטרופסות, חיוב במזונות הילד ודיני הירושה. ילדם של ידועים בציבור יכול לשאת את שם משפחתו של אביו בהתאם לרצונם של בני הזוג.
ידועה בציבור יכולה גם לשנות שם משפחתה לשמו של בן זוגה, אולם כאן ידרש גם אישור של שר הפנים.
זוגות צעירים שלא נישאו ונולדו להם ילדים יוכלו להבטיח את זכאותם כידועים בציבור ואת זכאות ילדיהם יחד עם כל דרך חלוקה ממונית שיבחרו במסגרת הסכם הממון.
חוק יחסי ממון או הסכם חיים משותפים לידועים/ות בציבור שהם גרושים/ות או לאלמנים בפרק ב'
למרבית הפלא, חלק ניכר מאוכלוסיית הגרושים והגרושות במדינת ישראל, בבואם למסד את יחסיהם בפרק ב' יטו להינשא שוב כדת משה וישראל. היות וידוע שאחוזי הגירושין בפרק ב' גבוהים אף יותר מאילו שבפרק א', עלולים להישאר בני זוג שלא ערכו ביניהם הסכם ממון ודאגו לשמור על הזכויות החומריות והרכוש איתו באו לפני הנישואין של פרק ב', חשופים למצבים בהם הופך חלק מרכושם טרם הנישואין לכדי רכוש משותף, ולכן בפירוק הנישואין יקבלו רק את מחציתו.
נישואין בפרק ב' של אלמנים/ות וגרושים/ות שהינם הורים לילדים מזוגיות קודמת, הופכים מאתגרים יותר הפעם, הן מהבחינה ההסתגלותית לקונסטלציה המשפחתית המורכבת, והן מהבחינה הממונית. כמה מאתגרים אלו הם כאשר מדובר במגורים משותפים עם הילדים שהביא עמו כל אחד מבני הזוג, ניהול נכסים משותפים של אחד מבני הזוג וילדיו ותשלום דמי מזונות של אחד מבני הזוג.
לכן, ראוי וחשוב עד מאוד להפעיל שיקול דעת ולחתום על הסכם ממון על מנת להסדיר עניינים מורכבים אלו.
סיכום
במהלך גישור זוגי עשויים בני זוג או ידועים בציבור בכל גיל להסדיר את העניינים הכלכליים באמצעות הסכם ממון או הסכם חיים משותפים וזאת בטרם הם דוהרים לתוך נישואין חדשים או לפני שעוברים לשלב נוסף בזוגיות חדשה של פרק ב', הכוללים הרבה תקווה חדשה, אך יחד עם זאת חלק לא ידוע.
נקודה חשובה נוספת היא שהסכם ממון מסדר את היחסים הממוניים בין בני הזוג רק בחייהם. כדי להורות על סידורי הרכוש והכספים לאחר המוות נדרש כל אחד מבני הזוג לכתוב צוואה.
אל תוותרו על גישור זוגי כדי להימנע ממצבים בו הסכם ממון או הסכם חיים משותפים נכפה על צד אחד לזוגיות בידי הצד השני. הסכמים כאלו שנבנים ביחד במהלך הגישור הזוגי מחזקים את הזוגיות ולא פוגעים בה היות והם מאפשרים לשני בני הזוג הידועים בציבור להשפיע על תוכנם.
אורנה שפטר, עו"ד (עו"ס) גישור גירושין, זוגי ומשפחתי. רחוב היצירה 3 (בית שאפ) ר"ג
03-6962453, 050-5794548, orna@shpetter-law.co.il