גם אם אתם נמצאים בזוגיות של פרק א' וגם אם אתם נמצאים בזוגיות פרק ב', אל תוותרו על עריכת הסכם חיים משותפים לאחר תהליך של גישור זוגי ואישורו בבית המשפט לענייני משפחה. הסכם חיים משותפים הוא הערובה הטובה ביותר להימנעות מתביעות הדדיות עתידיות. ועל מנת ליצור את הסכם החיים המשותפים הנכון לכם, עשו זאת באמצעות תהליך של גישור זוגי.
רונית ורון כבני 35 הינם בני זוג מזה 7 שנים, והורים לשני בנים בני 5 ו-3. לרונית דירה שרכשה והתגוררה בה עוד בטרם הכירו. רון אף גר עימה במשך שנתיים בדירה עד להולדת בנם הבכור. לאחר מכם הם עברו להתגורר בשכירות בדירה גדולה יותר, ודמי השכירות מדירתה של רונית הופנו לתשלום שכר הדירה. לאחר שרונית הודיעה לרוני כי ברצונה להיפרד ממנו, הוא הודיע לה כי בכוונתו לתבוע ממנה מחצית משווי דירתה, אף כי רכשה אותה לפני שהכירה אותו, היות והם התגוררו בה ביחד ופירותיה שמשו למחייתם.
רינה כבת 50 וערן כבן 60 היו בזוגיות מזה 5 שנים. ערן גרוש +3 ילדים בוגרים ורינה גרושה + בת קטינה. כשהכירו, רינה התגוררה עם בתה בדירה שכורה, ולאחר זמן קצר ערן עבר להתגורר עימה שם. במשך השנים האריכה דינה מידי שנה את הסכם השכירות ונותרה שוכרת יחידה מול המשכיר. כתובתו של ערן במשרד הפנים נותרה בביתה של אחותו. לרינה וערן אין חשבון בנק משותף. לפני כשנה נפטרה אמו של ערן והוא קיבל ירושה קטנה. רינה וערן תכננו לקחת, לקנות מכספי הירושה דירה משותפת ולקחת גם משכנתה. לשם כך העביר ערן ממש לאחרונה את כספי הירושה מחשבונו הפרטי לחשבונה הפרטי של רינה. לפני כחודש קיבל ערן התקף לב בזמן העבודה ונפטר. בתום ה-30 נפתחה צוואתו של ערן בה הוא הותיר את כל רכושו לילדיו. הצוואה נכתבה עוד לפני שערן הכיר את רינה. מהר מאוד גילו ילדיו של ערן כי כספי הירושה הועברו לרינה לא מזמן וכעת הם דורשים אותם ממנה חזרה. לדבריהם רינה אינה הידועה בציבור של ערן אלא ידידה בלבד, וכספי הירושה הועברו אליה רק לצורך הלוואה.
הפסיקה מגדירה שלשה מרכיבים עיקריים המצביעים על קיום מערכת זוגית של ידועים בציבור:
• אנשים שחיים יחד.
• מקיימים משק בית משותף.
• מוצגים חברתית כבני זוג.
אישור הסכם חיים משותפים בבית המשפט לענייני משפחה:
כאשר בני זוג סיימו תהליך של גישור זוגי והגיעו להסכם חיים משותפים, והם עומדים לפני בית המשפט ומצהירים על היותם ידועים בציבור, בית המשפט יטה לקבל הצהרה זו גם אם אחד, ולפעמים שני הכללים האחרים, לא מבוצעים במלואם. למשל, ייתכן ולכל אחד מבני הזוג יש דירה משלו והם מתגוררים לסירוגין חלק מהזמן בדירה אחת וחלק מהזמן בדירה האחרת. ייתכן ואף אין להם חשבון בנק משותף והם חולקים רק בהוצאות המשותפות הישירות הנוגעות לזוגיות וכיו"ב…
ידועים בציבור זכאים היום לזכויות סוציאליות על פי החוק. במדינת ישראל הן החוקים הסוציאליים והן חוקי הביטוח הלאומי מאפשרים קבלת מלגה מביטוח זקנה וביטוח שארים. גם קרנות הפנסיה הפרטיות מכירות בזכויות השארים של הידועים בציבור. לידועים בציבור עומדת גם הזכות לרשת ו/או למזונות מהעיזבון עם פטירתו של אחד מהם.
הכרה כידועים בציבור לאחר הפרידה או לאחר המוות:
הבעיה מתחילה כאשר בני הזוג לא ערכו ביניהם הסכם חיים משותפים, ועם הפרידה או עם המוות, מוטל עליהם נטל ההוכחה כי היו ידועים בציבור של בן/ת הזוג או של הנפטר/ת. הוכחה כזו דורשת הגשת תביעות לבית המשפט, וניהול הליך משפטי מול בן/ת הזוג לשעבר במקרה של פרידה, או מול העיזבון ויורשיו של בן/ת הזוג המנוח/ה כאשר מדובר במוות. כידוע הליכים כאלו יקרים וממושכים, וגם נטל ורמת ההוכחה הנדרשים בהם גבוהים הרבה יותר ממצב בו שני בני הזוג עומדים מול בית המשפט ומצהירים על זוגיותם.
לאחר הפרידה או לאחר מוות של בן/ת הזוג, ההוכחה כוללת לא רק את נטל הוכחת הזוגיות, אלא הוכחה על כוונת שיתוף בין הצדדים בנכסים מוחשיים ולא מוחשיים, היות ותתכן זוגיות באופן השולל קיומה של כוונה לשיתוף ברכוש הפרטי . סוגיה נוספת שעולה בבית המשפט היא מועד תחילתו של הקשר הזוגי, כלומר היום הקובע, ממנו והלאה אנו מכריזים על הזוגיות וזאת עד סופה. חשיבות היום הקובע היא בכך שאם בית המשפט החליט על שיתוף בנכסים, הם נספרים החל ממועד זה ועד יום הפרידה.
אם כך, היו פיקחים ולא חכמים, כי פיקח יודע לצאת מצרות שחכם לא היה נכנס אליהן.
החלטתם לערוך הסכם חיים משותפים, עשו זאת בתהליך של גישור זוגי. בדרך זו אליה שותפים שניכם תוכלו לקבוע את עתידכם בקלפים פתוחים, בחשיבה הדרגתית ותוך שמירה על אינטרסים הדדיים. רק באמצעות גישור זוגי תכלו למנוע מראש בעיות עתידיות במקרים של פרידה או מוות.