גישור גירושין יכול להצליח בהסתברות גבוהה, ובני הזוג יגיעו למעמד החתימה על הסכם הגירושין.
לשם כך צריכים להתקיים מספר תנאים:
1. הבנה והשלמה של שני בני הזוג עם עובדת הגירושין- הכוונה שלא מדובר ב"חלום רע" אלא במציאות קיימת של פרידה קרובה או קיימת וגירושין.
2. רמת קונפליקט במצב של שליטה- למרות המתיחות והכעסים ביניהם בני הזוג מסוגלים לשתף פעולה ולהיות אפקטיביים בזמן הגישור.
3. קיומו של ערוץ תקשורתי בין בני הזוג- בני הזוג מבינים זה את זה בבהירות, מדברים בישירות האחד לשני, ומאמינים לדברי האחר.
4. רצון הדדי למזער את הפגיעה בילדים- הבנה שפרידה נכונה היא גם לטובת הילדים ועשויה להביא למערכת יחסים הוריים אופטימליים בין בני הזוג, הן בתהליך הפרידה והגירושין והן לשנים שלאחר מכן.
5. חשיפה לייעוץ משפטי אופטימלי ולא תוקפני ו/או לוחמני- הכוונה שבמקום לפנות לייעוץ משפטי המעודד פניה לערכאות משפטיות מצד עורכי דין, ובמקום לקבל עיצות משפטיות לא מקצועיות המעודדות פניה לערכאות משפטיות וזאת מצד חברים, בני משפחה ומכרים אחרים בעלי ניסיון אישי בפרידה וגירושין, כדאי להתייעץ עם עו"ד המעודדים לפנות לגישור לגירושין לפני פניה לערכאות.
ייעוץ משפטי מובנה בתהליך גישור גירושין
ייעוץ משפטי הוא חלק מתהליך גישור גירושין, אך יש חשיבות למומנטום בו הוא נעשה.
ככלל, בהליך גישור גירושין כל אחד מבני הזוג נשלח לייעוץ משפטי אישי לפני החתימה על הסכם הגישור, בשלב בו נכתבה טיוטא להסכם הגישור.
בייעוץ, לאחר שקרא את טיוטת הסכם הגישור ושמע את בן הזוג שפנה אליו, צריך עוה"ד לפרוש בפני בן הזוג את התמונה המשפטית המתאימה עבורו, כולל מה הוא מרוויח ומפסיד בהסכם הגישור ובהתאמה לציפיותיו להתגרש יפה. עוה"ד יכול וצריך להעיר הערות ענייניות לגבי טיוטת הסכם הגישור, ואלה יידונו במפגש גישור נוסף בין בני הזוג.
יש צורך להחתים על כתב ויתור בני זוג שנשלחים לייעוץ משפטי ומסרבים ללכת אליו, אם מסיבות כלכליות ואם מסיבות אחרות כמו רצון למהר ולסיים את הגישור, או חשש מתוצאותיו של ייעוץ כזה.
בכל מקרה יש להמליץ לבני הזוג לקבל את הייעוץ המשפטי מעו"ד מתחום דיני המשפחה שהוא מגשר בעצמו וסביר להניח שלא יגרום להפסקת הגישור, אלא ידע להעיר את ההערות המתאימות כדי לשפר את ההסכם ולא כדי לטרפד אותו.
ייעוץ משפטי כטכניקה גישורית
לעיתים משמש הייעוץ המשפטי כלי בידי המגשר אף בשלבים מוקדם יותר של הגישור ובטרם נכתבה טיוטת הסכם:
א. כאשר אחד מבני הזוג או אף שניהם מגיעים אל הליך גישור גירושין עם ציפיות מוגזמות ולא ריאליות שאין ביכולת הצד השני לקיים.
ב. כאשר עולה בהליך גישור גירושין סוגיה משפטית מיוחדת ולא שגרתית שדורשת ייעוץ ספציפי בעניין דיני חברות, מיסוי וכד'…
ג. לעיתים הגישור נתקע כי כל צד מתבצר בעמדותיו בלי יכולת לראות את צורכי הצד השני, והמגשר חש כי ייעוץ משפטי יכול לרענן את הצדדים ולהביא רוח חדשה לחדר הגישור.
במאמר זה אתמקד בפניה שקיבלתי בעניין גישור גירושין ובגישור שנפסק ללא הגעה להסכמות בשל התנאי ה-5 והוא חשיפה לייעוץ משפטי תוקפני ו/או לוחמני.
סיפור מקרה דני ודינה–
דני פנה אלי וביקש לשמוע פרטים על תהליך של גישור גירושין. דני ודינה כבני 35, נשואים מזה שנתיים ולפני כחצי שנה נולדה בתם הבכורה.
דני מספר כי דינה לא חזרה לעצמה לאחר הלידה. בחודשים הראשונים שהתה עם התינוקת בבית אימה ולא הסכימה לחזור הביתה. לאחר שחזרה הביתה היתה נמצאת במשך כל שעות היום בבית האם, כאשר היא חוזרת רק בערב לדירתם השכורה וזאת רק לשם לינה. דני ניסה לברר עימה מה הבעיה, והיא הודיעה לו שאינה מרוצה מהזוגיות שלהם וברצונה להתגרש.
דני חשב שהיא סובלת מדיכאון אחרי לידה, ושבעוד מספר חודשים תחזור לעצמה. משעברה חצי שנה ודינה נשארה איתנה בדעתה, נקבעה פגישה משותפת של שני בני הזוג יחד עם הוריהם, והוחלט כי דני ודינה יתגרשו הכי יפה שאפשר- בדרך של גישור גירושין.
למחרת הפגישה פנה אלי דני . בהמשך לפנייתו של דני פניתי לדינה, סיפרתי לה על פנייתו של דני, הסברתי לה על תהליך הגישור והצעתי לה לקיים פגישה משותפת מקדימה איתי ועם דני כדי שאוכל להסביר לשניהם בהרחבה על תהליך גישור גירושין ויתרונותיו.
דינה האזינה לדברי בקשב, ומשסיימתי לדבר, שאלה אותי כמה כסף דני אמר לי שהוא מתכוון לשלם לילדה מזונות. הסברתי לדינה כי לא דיברתי עם דני על ענייני הקשורים להסכם הגישור, אלא רק על המוטיבציה שלו להתגרש בדרך של גישור. דינה ביקשה לחשוב על ההצעה מספר ימים.
לאחר יומיים דני התקשר לספר לי שנעשתה לו המצאה של כתב תביעה בבית המשפט לענייני משפחה.
אין ספק כי שיחתי הטלפונית עם דינה הגיעה לאחר שהיא היתה בייעוץ אצל עו"ד וסגרה עמו על ייצוג משפטי. נראה כי שאלתה על גובה המזונות שדני רוצה לשלם לה, נועדה כדי להשוות אותו מול הסכום אותו ציין עוה"ד שלה כסכום המזונות שהיא צפויה לקבל. היות ודני רצה להתגרש בדרך של גישור גירושין, ייתכן כי גם דינה, באם היתה נחשפת ליתרונות הגישור בטרם נועצה בעו"ד וסגרה עמו על ייצוג, היתה משתכנעת ולו לנסות להתחיל את תהליך הגירושין בדרך אחרת…
סיפור מקרה גיא וגאיה–
בני הזוג נשואים כ- 6 שנים והורים לשני ילדים: 5, וחצי שנה. גאיה עובדת כל השנים במשרה מלאה וגיא משלב בין לימודים וחצי משרה. גיא התחיל מספר פעמים ללמוד ולא סיים. גאיה יזמה את הגעתם אל תהליך של גישור גירושין.
הם עברו משבר זוגי לאחר לידת הילד הראשון והתחילו טיפול זוגי. הטיפול הופסק וגאיה הרתה בפעם השניה.
במהלך ההיריון גאיה הרגישה שגיא מתרחק ואף מתחיל להעלם למספר שעות בכל פעם. בשל היעדרויותיו הוא כמעט פספס את לידת הילד השני. חודשיים אחרי הלידה גילתה שהוא חזר לעשן סמים שעישן טרם ההיכרות עימה והבטיח לה שהפסיק עימם. גאיה שחשה אכזבה רבה מגיא יחד עם חוסר אמון, ביקשה שהוא יעזוב את הבית.
במשך מספר חודשים היה גיא מגיע פעמיים בשבוע אוסף את הבן הגדול מהגן, מסיע לחוגים ונשאר בבית עד הערב. בכל סו"ש לקח גיא את הבן הגדול לביתם של הוריו עד מוצ"ש. לאחר עזיבתו גיא העביר לגאיה שעובדת במשרה מלאה מזונות עבור הבנים, והוריו העבירו לה גם כן סכום של כסף עבור השתתפות במימון מטפלת לתינוק (סכום שהוריו ש גיא התחייבו אליו עוד לפני הפרידה).
בני הזוג התחילו את הליך גישור גירושין כשהם פרודים וגיא התחיל תוכנית גמילה בשעות הערב. הוסכם כי המשמורת תהיה לגאיה, ואילו לגבי חלוקת הזמן ההורי נקבע כי גיא יראה את הילדים פעמיים באמצע השבוע ללא לינה, ועם לינה משימצא לעצמו דיור בנפרד מהוריו, וכן כל סו"ש שני כולל לינה. גאיה הבטיחה להתחשב בגיא בשעות הערב, כל עוד הוא משתתף בתוכנית.
הוסכם על גובה מזונות וחצאים כמקובל (בריאות, צהרונים, קייטנות, חוגים וכד').
אי ההסכמה היחידה היתה בנוגע לחלוקת הדירה וממנה נבעה אי הסכמה לגבי דמי המדור. דירת בני הזוג נרכשה ונרשמה בטאבו בהתאם לכספים שהביא כל צד, כאשר לגאיה חלק גדול יותר מגיא בדירה. על הדירה לא רובצת משכנתא.
גיא רצה כי גאיה תפצה אותו בחלק היחסי המגיע לו בדירה, בעוד הוא ישלם לה דמי מדור עבור ההשתתפות המקובלת במשכנתא שתיקח עבור הפיצוי- קרי, 40%. גאיה רצתה לפרק את השותפות בדירה כך שהיא תעבור על שמה, ולהחזיר לגיא את מה שמגיע לו בניכוי דמי מדור מהוונים המגיעים לבנים עד גיל 18. היא היתה מוכנה אף להפחית את אותם דמי מדור ולתת לו פיצוי גבוה יותר כל עוד היא לא צריכה למשכן את הדירה. גאיה הביעה את חששותיה כי אם הדירה תימכר וכל אחד יקבל את חלקו, או לחילופין אם היא תתחייב למשכנתא כדי להחזיר לגיא את חלקו בדירה ללא היוון דמי המדור, גיא לא יעמוד לאורך זמן בתשלום קבוע של המזונות ודמי המדור היות ומשכורתו בקושי מכסה אותם, וכך היא תישאר להתמודד לבד עם המשכנתא או לחילופין עם דמי שכירות.
גיא לא היה מוכן לשמוע על אף אחת מהצעותיה של גאיה. בעידודם של הוריו הוא פנה לעו"ד שהבטיח לו שבתביעת פירוק שיתוף של הדירה בבית המשפט לענייני משפחה הוא יקבל את מלוא הסכום המגיע לו עבור חלקו בדירה באופן מיידי. עקב כך הוא הודיע על הפסקת הגישור.
לסיכום: ייעוץ משפטי הוא חלק בלתי נפרד מגישור גירושין בלי קשר לעובדה אם המגשר הוא עו"ד או לא. משמעויותיו חשובות והן ככלי להזרמת דם חדש בגישור והן במתן מידע משפטי עדכני באופן אישי לכל בן זוג. אולם, יש משמעות למועד בו נעשה הייעוץ המשפטי בזמן הליך גישור גירושין וגם לעמדותיו ותפיסותיו של העו"ד עמו מתייעצים מבחינת חשיבות סיום הסכסוך בין בני הזוג בדרך של גישור גירושין או באמצעות תביעות בבית המשפט/בית הדין.
ברור שייעוץ משפטי ע"י עו"ד שמרגיש אהדה ומחויבות לרעיון של גישור זוגי, שונה מזה של מי שאינו מרגיש כך. לפיכך, יש להעדיף לשלוח את בני הזוג לייעוץ משפטי אצל עו"ד שמבינים את חשיבותו של הליך גישור גירושין ומאמינים בו, ולא אל אלו שמעדיפים להשתמש בדרכים לוחמניות ו/או תוקפניות יותר כמו בבית המשפט/בית הדין.
כיום ישנם שופטים בבית המשפט לענייני משפחה, שבזמן אישור ההסכם בפניהם שואלים אצל מי כל אחד מבני הזוג התייעץ, ורושמים את שם עוה"ד המייעץ בפרוטוקול.
אורנה שפטר, עו"ד (עו"ס) גישור גירושין, זוגי ומשפחתי. רחוב היצירה 3 (בית שאפ) ר"ג
03-6962453, 050-5794548, orna@shpetter-law.co.il